Olika typer av odds förklarat

Inom oddsens värld pratar man framförallt om tre olika typer av odds som visas. Det handlar om europeiska, brittiska och amerikanska odds. Men hur skiljer sig dessa odds ut egentligen? Vi ska titta närmare på dessa tre oddstyper och förklara skillnaden mellan dem.

Europeiska odds är vanligast i Sverige

Europeiska odds kallas också för decimalodds. Det är den mest förekommande oddstypen i Sverige och stora delar av Europa. Denna typ av odds är känd för sin enkelhet och lättförståelighet. Därför är det ett populärt val bland både nya och erfarna spelare.

Så beräknas Europeiska Odds

Europeiska odds representerar den totala summan som en spelare kommer att få tillbaka per satsad enhet. Det inkluderar insatsen. Om oddset är 2.00 och du satsar 100 kronor kommer din totala utbetalning att vara 200 kronor vid en vinst.

 

För att räkna ut vinsten subtraherar du din ursprungliga insats från den totala utbetalningen. Använder vi exemplet ovan ger det 200 kronor (total utbetalning) – 100 kronor (insats) = 100 kronor i vinst.

Exempel på Decimalodds

  • Odds på 1.50: Om du satsar 100 kronor och vinner får du tillbaka 150 kronor. (100 kr insats + 50 kr vinst).

 

  • Odds på 3.00: En satsning på 100 kronor ger 300 kronor tillbaka vid vinst (100 kr insats + 200 kr vinst).

 

Denna tydlighet och enkelhet i beräkningen gör europeiska odds till en favorit för många spelare. De ger en snabb överblick över potentiella vinster vilket gör det lättare att fatta beslut om insatser.

Brittiska odds är störst i Storbritannien och Irland

Brittiska odds kallas ofta för fraktionsodds. Det är en traditionell oddstyp som är vanlig i Storbritannien och Irland. Dessa odds presenteras i form av fraktioner och visar vinsten i relation till insatsen.

Förståelse av fraktionsodds

Om oddset säger 3/1 (läses “tre till ett”) betyder det att du vinner 3 enheter för varje 1 enhet du satsar. Detta är utöver att få tillbaka din ursprungliga insats.

 

Exempel på Beräkning

  • Vid odds 4/1 och en insats på 100 kronor blir din potentiella vinst 400 kronor (4 x 100 kronor). Din totala utbetalning blir 500 kronor (400 kr vinst + 100 kr insats).

 

  • Vid odds 1/2 och för varje 2 kronor du satsar kan du vinna 1 krona. En insats på 200 kr skulle ge 100 kronor i vinst plus din insats tillbaka.

 

Till skillnad från de mer raka europeiska decimaloddsen kräver brittiska odds lite mer matematisk beräkning för att förstå potentiella vinster.

 

Oddsgurun.com och liknande plattformar diskuteras och jämförs olika oddstyper ofta. Där förståelsen av brittiska odds nyckeln till att navigera på de brittiska och irländska marknaderna. Dessa odds är särskilt uppskattade av traditionella spelare som uppskattar den historiska aspekten som fraktionsodden erbjuder.

Amerikanska odds används i USA

Amerikanska odds kallas för Money Line Odds och skiljer sig markant från de övriga två oddstyperna. De presenteras som positiva (+) eller negativa (-) tal. Ett negativt tal visar hur mycket du behöver satsa för att vinna 100 enheter medan ett positivt tal indikerar hur mycket du vinner på en satsning av 100 enheter.

Exempel på amerikanska odds

  • Om oddset är -150 måste du satsa 150 kronor för att vinna 100 kronor.
  • Vid ett odds på +200 vinner du 200 kronor på en satsning av 100 kronor.

 

Dessa odds är direkt kopplade till satsningens storlek och potentiella utbetalning. Det gör dem populära för deras smidighet när det gäller att räkna ut vinster baserade på insatser.