De tre kategorierna av betting förklarat

Inom betting pratar man om tre huvudkategorier. Det handlar om långtidsspel, live betting och pre match odds. Långtidsspel (outright betting) innebär att man placerar ett spel på längre tid som en vinnare av ett mästerskap eller ligatitel. Live betting går ut på att oddsa live på pågående matcher medan pre match odds är traditionell betting inför en eller flera matcher. Vi ska titta närmare på varje kategori och de mest populära marknaderna.

Långtidsspel – Outright betting

Långtidsspel, eller outright betting, är en typ av vadslagning där man satsar på utfallet av en hel tävling eller säsong istället för enskilda matcher. Denna form av betting innebär ofta att placera spel långt i förväg och ofta innan tävlingen startar.

Populära Marknader

 • Vinnare av VM: Ett klassiskt exempel där man satsar på vilket lag eller vilken spelare som vinner världsmästerskapet i en viss sport.

 

 • Topp 4 i Premier League: Ett populärt odds inför PL-säsongen där man tippar vilka lag som kommer att sluta i topp 4 vid säsongens slut och därmed kvalificera sig för Champions League.

 

 • Vinnare av Grand Slam-turneringar i tennis: Bets på vem som kommer att vinna de stora tennisturneringarna som Wimbledon eller US Open.

 

 • Totala Världscupen i skidor: Här satsar man på vilka åkare som kommer att vinna den totala världscupen under en säsong.

Live Betting

Live betting är också känt som in-play betting och det ger spelare möjligheten att satsa på matcher som redan pågår. Denna form av betting har blivit enormt populär tack vare den actionfyllda upplevelsen och de unika marknaderna som live odds erbjuder. På betsidor.se och liknande plattformar kan du hitta de bästa live betting-alternativen och jämföra odds.

 

I live betting förändras oddsen i realtid baserat på vad som händer i matchen vilket ger en dynamisk och spännande upplevelse.

 

Några av de mest populära live betting-marknaderna inkluderar:

 • Nästa målgörare i fotboll eller ishockey: Du kan betta på vem som blir nästa målskytt under matchens gång.

 

 • Resultat vid halvtid/fulltid: Betta på ställningen vid halvtid eller vid matchens slut.
 • Totalt antal poäng i basket: Odds på hur många poäng som kommer att sättas under hela matchen eller under specifika quarters.

Pre match odds

Pre match odds är den traditionella formen av betting där man placerar sina bets innan en match eller ett event startar. Denna typ av betting är grundläggande inom sportsbetting och är populär bland spelare som föredrar att analysera och utvärdera odds innan händelsen tar sin början.

 

Pre match betting är idealisk för de som föredrar att ta sig tid och analysera alla faktorer som kan påverka en match. Det kan handla om laguppställningar, skador, tidigare prestationer och olika spelares form. Den erbjuder en grundligare och mer strategisk approach till betting och därför är den en favorit bland analytiskt lagda spelare.

 

Till skillnad från live betting förändras inte pre match odds dramatiskt en gång de är satta. Detta ger mer tid att noggrant överväga sina val.

 

Populära Marknader i pre match odds

 

 • Matchvinnare: Det vanligaste spelet där du satsar på vilket lag eller vilken spelare som kommer att vinna matchen.

 

 • Över/Under totalpoäng: Du satsar på om totala antalet poäng i en match kommer att vara över eller under en viss gräns.

 

 • Handikappspel: Ett lag får en virtuell fördel eller nackdel vilket jämnar ut oddsen och gör matchen mer spännande.

 

 • Korrekt resultat: Odds på det exakta slutresultatet av en match.