Det du behöver veta om blancolån

Dagens lånemarknad präglas av olika alternativ – från bolån till snabblån. Men om du inte söker efter ett bostadslån, men är i behov av pengar för att exempelvis finansiera en ny bil, renovera altanen eller skjuta till pengar till den där poolen du vill bygga på baksidan, finns så kallade blancolån – eller privatlån. Dock är det viktigt att du är väl medveten om vad ett sådant lån innebär, innan du tecknar ett. Låt oss därför kika närmare på vad du behöver ha koll på.

Skillnaden på lån och lån

Beroende på vad du behöver låna pengar till, ser lånen olika ut. Till skillnad från ett bolån, där din fastighet används som säkerhet för lånet, är blancolån helt utan säkerhet. Detta innebär alltså att banken inte har något att pantsätta om du av någon anledning inte skulle betala tillbaka lånet i tid. På grund av detta tenderar dessa lån ha en högre ränta än bolånen, men du kan däremot använda lånebeloppet till vad du vill.

Vid ett bostadslån är pengarna öronmärkta för att användas till köp av just en bostad. Vid ansökan om ett blancolån behöver du däremot inte uppge vad pengarna ska användas till och du kan därför spendera dem på att såväl köpa en ny bil som att renovera huset.

Tänk till om återbetalning

Men oavsett vad du behöver pengarna till, är det viktigt att ha en plan för lånet. Dels gäller det att du kan betala tillbaka lånet, dels att du är myndig och har en god kreditvärdighet, men också att du ser över huruvida du kan få ett lån om du har en betalningsanmärkning. Vi kikar närmare på alla punkter nedan.

Möjlighet att betala tillbaka

För att ditt blancolån ska bli godkänt så behöver du oftast kunna bevisa att du har möjligheten att betala tillbaka i tid. Med det menas att du har en fast inkomst och att du har råd att betala utgifterna varje månad, samt råd att ta på dig en ny utgift. Något som bedöms via en kreditupplysning.

Det är även viktigt att du tar med räntan i beräkningen när du gör dina egna kalkyleringar för att kunna säkerställa att du kan betala de månatliga avbetalningarna för lånet.

Ålder och kreditvärdighet

För att kunna ta ett större lån så behöver du vara myndig, alltså 18 år. Det är för att du ska kunna ta ansvar för ditt lån. Att ha en bra kreditvärdighet är också viktigt. Med det menas att du har ett register som visar att du alltid har betalat dina räkningar i tid förut. Det betyder också att du inte har en betalningsanmärkning.

Att ta ett stort lån vid 18 års ålder kan dock vara svårare, eftersom du troligtvis inte hunnit bygga upp en kreditvärdighet ännu. Här är en rekommendation att ta reda på vad som gäller hos respektive långivare för att säkerställa att du uppfyller alla krav.

Om du har en betalningsanmärkning

Skulle det vara så att du har en betalningsanmärkning så kan det vara lite svårare att få ett blancolån. Det är viktigt att du betalar alla räkningar i tid, så att du slipper få en sådan betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning hamnar hos ett kreditupplysningsföretag och brukar gallras efter tre år, om lånet har betalats tillbaka.

Så länge kan du betala av på ditt blancolån

Återbetalningstiden skiljer sig från lån till lån. Visste du att på vissa lån så kan du få en återbetalningstid på närmare 20 år? Det betyder ju givetvis att du också betalar ränta för alla de månader som du betalar tillbaka på lånet, men det är bra att veta att det är möjligt. Innan du bestämmer dig för var du ska låna pengar är det bra att undersöka flera olika möjligheter så att du är helt säker på att du får det bästa lånet för just din situation.