Tips hur du väljer bäst laminatgolv

Är det dags att förnya dina golv och ge din inredning en modern och fräsch känsla? Har dina befintliga golv tagit stryk av barnens lek och husdjurs tassar? Om svaret är ja, så kan laminatgolv vara det perfekta valet för dig. Laminatgolv har flera fördelar som gör det till ett populärt val för golvbeläggning. För det första uppskattar många dess bekvämlighet att gå på, tack vare dess mjukare och varmare känsla jämfört med andra typer av golv. Dessutom är laminatgolv ofta ekonomiskt fördelaktigt och kan enkelt installeras av den som är händig.

Med ett laminatgolv i ditt hem kan du skapa nästan vilken önskad estetik för golvet som helst. Det finns laminatgolv med imitationer av sten, klinker och ett brett utbud av träslag att välja mellan. En ytterligare fördel med laminatgolv är dess låga krav på underhåll. Ytbeläggningen är extremt slitstark och behåller sitt utseende i många år utan att visa tecken på slitage i form av repor eller fläckar.

Så väljer du rätt laminatgolv

Det finns en imponerande mångfald av laminatgolv på marknaden, och att välja det som passar bäst i ditt hem kan vara en knepig uppgift. Först och främst är utseendet av golvet av största vikt. Idag finns det många färger och stilar som du kan välja mellan. Du bör även tänka på hur rummet ska användas.

När du har bestämt dig för det önskade utseendet på ditt laminatgolv, är det dags att överväga golvets klassificering. Laminatgolv klassificeras baserat på dess slitstyrka. Hög slitstyrka är oftast dyrare, så det är klokt att välja sådant golv enbart för områden med hög belastning. I köket och i hallen är det viktigt att välja ett tåligt golv, medan ett sovrum vanligtvis inte kräver ett golv med hög slitstyrka.

För att hitta golvet med rätt slitstyrka, kan du titta på klassificeringen, som vanligtvis anges med två siffror. Den första siffran representerar klassen, där 2 är för privat bruk och 3 är för offentligt bruk. Den andra siffran anger slitstyrkan, där högre siffror indikerar ett mer tåligt golv.