Enkel och läcker nasi goreng – Indonesisk pyttipanna med räkor

Om du letar efter en läcker och enkel maträtt att laga hemma, behöver du inte leta längre. Nasi goreng är en indonesisk pyttipanna som är både smakrik och lätt att tillaga. I den här artikeln kommer vi att visa dig hur du tillagar nasi goreng med räkor.

Ingredienser

  • 400 gram räkor
  • 400 gram ris
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 morötter, strimlade
  • 1 paprika, tärnad
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 ägg
  • 3 msk sojasås
  • 2 msk fisksås
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 msk olja
  • Salt och peppar efter smak

Tillagning

Först och främst bör du förbereda alla ingredienser genom att skära grönsakerna och skölja räkorna. Stek riset enligt anvisningarna på förpackningen och låt det sedan svalna.

Värm upp oljan i en stekpanna eller wokpanna på medelhög värme. Lägg i den finhackade löken och vitlöken och stek dem tills de är gyllenbruna och doftande. Tillsätt morötterna, paprikan och räkorna och stek i ca 3-4 minuter tills räkorna är genomstekta.

Skjut alla ingredienser åt sidan i pannan och knäck äggen direkt på stekytan. Stek äggen tills de är genomstekta och rör sedan om äggen och de övriga ingredienserna så att allt blandas väl.

Tillsätt sedan det kokta riset och blanda väl med de övriga ingredienserna. Tillsätt sojasås, fisksås och chilipulver och blanda väl igen. Smaka av med salt och peppar efter behov.

Servering

Nasi goreng serveras vanligtvis varmt som en huvudrätt. Du kan också toppa den med hackad koriander och servera den tillsammans med sambal oelek för en extra kryddig touch. Servera genast och njut av denna läckra indonesiska pyttipanna med räkor!

Ofte stillede spørgsmål

Vad är nasi goreng?

Nasi goreng är en indonesisk risrätt som vanligtvis steks med grönsaker, ägg och kryddor.

Hur lagar man nasi goreng?

För att laga nasi goreng behöver du koka ris och sedan steka det tillsammans med grönsaker, ägg och eventuellt protein som räkor.

Vad är indonesisk pyttipanna?

Indonsisk pyttipanna är en variant av den traditionella svenska pyttipannan som innehåller indonesiska smaker och kryddor.

Hur skiljer sig indonesisk pyttipanna från den svenska?

Indonsisk pyttipanna har vanligtvis mer kryddor och smaker som till exempel koriander, chili och lime vilket ger den en spännande och annorlunda smak.

Kan man använda räkor när man lagar nasi goreng?

Ja, man kan absolut använda räkor som protein i nasi goreng för att ge rätten extra smak och variation.

Finns det några vegetariska alternativ till nasi goreng?

Absolut, man kan enkelt göra en vegetarisk version av nasi goreng genom att ersätta det vanliga proteinet med vegetabiliska alternativ som tofu eller sojakött.

Vilka andra ingredienser kan man använda i nasi goreng för att variera smaken?

För att variera smaken kan man använda ingredienser som kyckling, korv, grönsaker som broccoli, morot eller champinjoner, samt olika kryddor och såser som sojasås, fisksås eller sweet chili sauce.

Kan man köpa färdig nasi goreng i butik?

Ja, det finns färdiga nasi goreng-blandningar som man kan köpa i vissa butiker, men det är också enkelt att göra själv från grunden.

Hur kan man servera nasi goreng för att göra måltiden mer komplett?

För att göra måltiden mer komplett kan man servera nasi goreng tillsammans med sallad, pickles, inlagda grönsaker eller till och med en svalkande sås som tzatziki eller mangosalsa.

Finns det några andra liknande indonesiska rätter man kan prova om man gillar nasi goreng?

Om man gillar nasi goreng kan man även prova andra indonesiska rätter som sate ayam (grillade kycklingspett), rendang (kryddigt nötkött i kokossås) eller gado gado (indonesisk grönsakssallad).

Artiklen Enkel och läcker nasi goreng – Indonesisk pyttipanna med räkor har i gennemsnit fået 4.5 stjerner baseret på 27 anmeldelser